Sverige nära ekonomins C-liga
Ur: Metro 2005-12-12”Var det inte roligare förr
när vi konkurrerade med de bästa,
när vi var rika?”


Varför är svenska ekonomijournalister så urdåliga? Varför får vi aldrig läsa sanningar? Beror det på att vi är ett så litet land att urvalet bland journalisterna är för dåligt? Eller beror det på att vi i praktiken bara har en journalisthögskola som med starka socialistiska förtecken avsiktligt lär journalisterna att leverera den skit vi får?

Hur kommer det sig att det i DI, DN, SvD och alla andra tidningar bara står att det går så bra för Sverige? Vad innebär då ”går bra”? Att vi har 2,4 procents BNP-tillväxt? Att börsen är upp 30 procent? Att exportföretagen säljer lite mer? Att svenskarna har lite fler kronor på kontot tack vare att fastighetsmarknaden är upp 3–4 procent i år, vilket gjort att alla ökat på sina lån?

Vad spelar det för roll när den svenska kronan har devalverats 20–25 procent under det senaste året? Förstår ingen vad det innebär? Kurt, 60 år gammal, som precis ska gå i pension och som drömt om ett hus i Torrevieja i hela sitt liv, han har sett en fjärdedel av sitt livs besparingar försvinna ut i tomma intet. En fjärdedel!

Varför skriker inte folk ”nu får det vara nog”? Jo, därför att den mycket lilla grupp medborgare som har mer än 90 procent av sin förmögenhet i aktier inte behöver bry sig. Deras aktier har kompenserat för nedgången, men för mer än 90 procent av befolkningen som har sina pengar i Sverige, i hus, bil, båt och kanske sommarstuga, för dem är pengarna borta, och de får inte den information de behöver för att förstå.

Högre räntor skulle i ett stort land med en stor valuta ha inneburit att vår kurs skulle ha återhämtat sig, men i vårt fall gör det nog inte det. Dels kommer alla de andra länderna också att höja sina räntor, dels har vi historiskt sett aldrig lyckats hämta hem en valutakursförlust. Sedan 70-talet har vi förpassats ned i B-ligan, och vi står nära C-ligan nu. Ingen vågar sätta sina pengar i Sverige och de vinster som storföretagen nu får in på den svaga kronan kommer att investeras utomlands. Vad regeringen gör är att de monterar ned hela den svenska ekonomin för att visa att de kan ordna jobb. I stället för att bli konkurrenskraftigt och bättre ger vi upp och flyttar ned en serie. För ni som tror att det är den svenska välfärden vi ska vara oroliga för, ni ska veta att den bygger helt på ekonomin i landet.

De håller på att montera ned Sverige så att vi snart kan konkurrera med Lettland och Polen i arbetskraftskostnad, men frågan är om det kommer att räcka, för de måste ned ytterligare 75 procent för att konkurrera med Kina och Indien. Då ska de svenska arbetarna jobba för 1 dollar i timmen. Är det detta vi vill ha?

Vad ni måste förstå är att det alltid kostar pengar att starta bolag och att tjäna pengar, och om vi bara blir fattigare och har mindre pengar kommer vi aldrig att kunna komma tillbaka. Var det inte roligare förr när vi konkurrerade med de bästa, när vi var rika och åkte till Spanien, Italien och Frankrike? På en sommars hårt arbete kunde ungdomar finansiera en vinter i Alperna … Men nu … Passa på att ha roligt i Rumänien och Bulgarien i sommar, njut av Svarta havets stränder, nästa år har ni inte råd att åka på semester alls.


Johan Staël von Holstein
VD för IQube