Riksdagsvalet 2006: Socialdemokraternas trotjänare sedan decennier Sverker Åström rasar mot partiets totala dominans över samhället. Tiden har kommit för ett regimskifte. Socialdemokraternas maktmonopol och dominans över hela samhällsklimatet måste brytas. Rester av den gamla socialistiska ideologin bestämmer fortfarande regeringens tänkande och handlande. Ett nyval är tyvärr knappast tänkbart. I stället får de som vill ha en förändring koncentrera sig på valet 2006 och då välja det parti som mest effektivt kan förväntas åstadkomma ett maktskifte. Det skriver förre kabinettssekreteraren Sverker Åström.
SVERIGE ÄR UNIKT genom att under flera generationer, med några korta avbrott, ha styrts av ett och samma parti, socialdemokraterna. Det har på många sätt varit en lycklig period och socialdemokraterna har en del av förtjänsten. Men nu har tiden för ett regimskifte kommit. Skälen är följande. Denna situation upplevs av många, kanske de flesta, svenskar som obehaglig och skamlig. Den måste brytas. Än viktigare är att det långvariga socialdemokratiska maktinnehavet mer och mer uppfattas som "normalt" och tillåts sätta sin prägel på samhällsklimatet. Den kände italienske statsvetaren Antonio Gramsci talar om att det i varje samhälle finns en grupp eller ett parti som sätter dagordningen för det offentliga samtalet och utövar vad han kallar hegemoni. I Sverige har sedan länge socialdemokraterna med hjälp av otaliga stödorganisationer varit en sådan grupp.
UNGA MÄNNISKOR SOM vill göra karriär finner det naturligt att ansluta sig till partiet eller åtminstone att affischera sympati med detta. Och det gör de inte förgäves. Inom stora delar av statsförvaltningen ges klart företräde åt socialdemokrater. De "politiskt sakkunniga", en term som inte längre behöver beteckna någon expertkompetens utan endast partitillhörighet, blir allt talrikare i departement och verk. Det betyder inte att de inte kan vara nog så duktiga, men de är inte självklart bundna av den klassiska svenska ämbetsmannaetiken. Detta gör inte livet så muntert för vanliga ämbetsmän i linjen som vill behandlas enligt principen om "förtjänst och skicklighet". Att ordning måste råda i skolan för att meningsfull undervisning skall kunna förmedlas avvisades som återgång till kadaverdisciplin och spöstraff. Effekterna har blivit skolk, mobbning och dåliga studieresultat. Att kommunaliseringen av skolan var ett misstag står nu klart.
Effekten av de goda avsikterna blev alltså motsatt den avsedda. De elever som inte har en hemmiljö där vettiga samtal förs vid köksbordet missgynnas på det grymmaste. Många misslyckas helt eller delvis och lämnar skolan utan betyg. Barn som har en sådan hemmiljö favoriseras däremot. Från den nye skolministern hörs några svaga signaler om reformer. Han kommer att stöta på kraftfullt motstånd från de doktrinära krafterna inom de högre skolmyndigheterna.
IDEOLOGIN SPELAR ÄVEN en roll när det gäller att tolka samhälleliga fakta. Omkring 1,4 miljoner svenskar går inte till något dagligt arbete. De är arbetslösa, sjukskrivna eller förtidspensionerade. De maktsfärer som totalt domineras av regeringen är utnämningar och utredningar.
Regeringen slänger då och då ett taktiskt köttben åt oppositionen genom att utse någon borgerlig politiker till landshövding eller ambassadör. Men till stort sett alla generaldirektörsposter som har politisk relevans utses socialdemokrater. Som sedan kan verka i socialdemokratins anda. Samma gäller ordförandeposterna i universitetsstyrelserna, varigenom forskning och akademisk utbildning effektivt bringas under regeringens kontroll. Man tvingas lyssna till signalerna ovanifrån. TILL LEDARE FÖR utredningar som har någon som helst inrikespolitisk betydelse utses med något enstaka undantag bara socialdemokrater. Nästan karikatyrmässigt demonstreras detta förhållande genom att till ledare för den inledda översynen av hela socialförsäkringssystemet utses en känd socialdemokratisk generaldirektör. Hon kommer garanterat att leverera exakt det resultat som socialdemokraterna önskar sig. Vad vi borde förvänta oss är att den regering som vi valt någon gång vågade tala samhällsmoral. Ingen moralisk upprustning, det Gud förbjude. Men en påminnelse om betydelsen av något som kan kallas medborgaransvar. Något som höjer debattnivån över käbblet om några procent upp eller ner i socialförsäkringarna. Olof Palme kunde det. En sådan påminnelse skulle inte minst vara riktad till näringslivets toppar, i själva verket en liten klick som beviljar varandra orimliga förmåner och genom sin omdömeslöshet bidrar till ett osunt samhällsklimat. Den Åsbrinkska utredningen har några förslag men de är otillräckliga. Om man alltså som ett övergripande mål vill avskaffa det socialdemokratiska maktmonopolet, så gäller det att avgöra vad som är den rätta metoden. Före valet 2006 går det väl inte med mindre än att samarbetet mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet helt bryter samman och det blir nyval. Vilket i och för sig vore mycket önskvärt. I stället får de som vill ha en förändring koncentrera sig på valet 2006. Då gäller det att välja det parti som mest effektivt kan förväntas åstadkomma ett maktskifte.
Om man tycker att det nu är tid för ett sådant skifte, så måste ånyo understrykas att detta inte innebär ett underkännande av socialdemokraternas positiva insatser för att bygga upp det moderna Sverige som vi kan vara stolta över. Inte heller respektlöshet mot de framstående personer som under långa tider lett rörelsen. De har genomgående fört en klok utrikespolitik, både före och efter andra världskriget och under detta. Arbetarrörelsens värderingar om solidaritet, frihet, jämställdhet och välfärd har blivit gemensamma för oss alla.
|